fotózz, ne csak kattints

Dórémi képtára

Dórémi képtára

Párizsba beszökött az ősz - vagy ahogyan én emlékszem 2/a

2010. szeptember 21. - Dórémi

 

Mentünk, mentünk mendegéltünk, én kattintgattam, Rasid az általam kinyomtatott térképet bűvölte.

 

Mentünk, mentünk mendegéltünk, én kattintgattam, Rasid az általam kinyomtatott térképet bűvölte.

Forgatta jobbra - balra olvasott utcatáblát, majd kereste a kezében tartott színes jó nagybetűkkel nyomtatott térképen, hogy hol is állunk. Kezemet megragadva vitt az általa kijelölt irányba, hiába tiltakoztam, hogy pont ellenkezőleg kell mennünk. No ekkor a szemüvegem nem lecsúszott, hanem a levétel 1 következett, ami a mi családunkban jelzés értékű – vigyázz pillanatokon belül átléped a tűréshatáromat. Mit sem törődve a veszéllyel, nagyon meggyőzően haladt, kénytelen voltam a szemüvegem visszatenni annál is inkább, mert beleléptem szerintem /és anyám szerint is én mindig megtalálom / Párizs egyetlen pocsolyájába, szerencsére nem folyt be a cipőmbe, mert akkor ott cuppoghattam volna az  öles léptekkel haladó Rasid mellett. Láttunk rőfösboltokat, szebbnél szebb anyagokat, ingnek, szárinak, függönynek, bútorhuzatnak valót. A varrás is helyben történt, s ami minden tiszteletemet kiérdemelte /utálok varrni/ a varrógépek mögött indiai férfiak ültek, s gyönyörű munkák kerültek ki a kezük alól. Sok mindent tanultam Rasid mellett, de ha enni, vagy netán inni szeretnék jó ha az ember lánya  ráhagyatkozik, nem tudom hogy csinálja de mindig megtalálja a legjobb helyet ahol nem csak az árfekvés, hanem a minőség sem hagy maga után kívánni valót. Így keveredtünk el egy éppen akkor nyitott kávézóba, ahol még a falak festésre, és az ülőalkalmatosságok felújításra vártak, de ettől függetlenül pezsgett az élet.  A kávézás után ismét a térképet bűvölve keltünk útra természetesen gyalog a metró vonalán, mert mi azaz egy megálló. Na igen összehasonlítás ként csak annyi, hogy pesti viszonylatban ez a táv 2-nek felel meg, s környékről már nem is beszélve mert arra turista szerintem rajtunk kívül nem igazán járt, de erről majd Rasid mesél.

A Montmartre-i séta folytatása:

A környező falvakban termesztett szőlő préselésére, és a gabona őrlésére a XVI. Században 30 szélmalmot építettek, amelyek közül kettő ma is áll.


Mulin de la Galette a kekszes malom, amely 1622-ben épült. 1809-ben a Debry család tulajdonába került.  Itt őrölték a lisztet a galette nevű aprósüteményhez, erről kapta a nevét. Napóleon idejében  1814-ben Párizs ostroma alatt az egyik Debray testvér a támadó kozákokkal szemben megvédte ugyan a malmot, de elfogták és a malom egyik vitorlájára kötözték, s addig forgatták a malomkereket, míg meg nem halt. 1870-ben átalakították, és a párizsiak kedvenc mulatóhelye lett, először „tortát” / egy szelet rozskenyér / és egy pohár tejet szolgáltak fel. Az idő múlásával nem meglepő, hogy a tejet később a Montmartre-i borra cserélték. Számtalan művész megfordult itt, Van Gogh, Utrillo, Toulouse-Lutrec, és Reoir aki meg örökítette az itt zajló élete a Bal du Moulin de la Galette című festményén.

A legendás Vörös Malom több mint százéves történetét 1928-tól kezdődően több filmben is feldolgozták. A Pierre La Mure regényéből, Gabor Zsa-Zsa főszereplésével készült 1952-es filmadaptáció Moulin Rouge ugyanúgy bombasikert aratott a vásznon, mint a legutóbbi, 2001-es filmfeldolgozás, a Nicole Kidman és Ewan McGregor nevével fémjelzett, Oscar-díjra is jelölt alkotás

Párizs leghíresebb – vagy inkább leghírhedtebb – szórakoztatóbegyedében, a Montmartre-on található a „Vörös Malom”. A világhírű mulató, az a hely, ahol a szabadság és a dekadencia hódító útjára indult, 1889. október 6-án nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt, és híre rövid időn belül bejárta a világot. A Joseph Oller által megálmodott épület több mint száz évvel ezelőtt a maga szégyentelen mivoltával, a kocsma-tánclokál-bordélyház kombinációval tucatnyi művészt megihletett. A mulató egyik legismertebb állandó látogatója a modern plakátművészet megteremtője, Henri de Toulouse-Lautrec festő volt, akinek alkotásai nemcsak a helyet, hanem az ott fellépőket is ismertté tette.


Párizsban gyengébbek voltak a társadalmi kötelékek, ezért lettek drámaibbak a vallási, politikai küzdelmek, melyekből Párizs a legkatolikusabb fővárosként került ki. Párizs lakosságát sokkal inkább a vallási egység, mintsem a társadalmi szolidaritás tartotta össze. A temetés ára függött a sír helyétől, de a ceremóniának és a kellékeknek is megvolt az ára. 1670-ben a templom közelében például egy felnőtt sírhelye 12 livres-be került, a külső temetőben 3-at kellett fizetni, a gyerekekért félárat, a szegényeket meg ingyen hantolták el. Tekintélyes sírhelyek a templomban, kápolnában vagy mauzóleumban voltak. „A templom kövezetének feltöréséért” persze fizetni kellett. Így idővel a templom sarkai, mellékoltárai egyéni tulajdonná váltak. Párizsban egyre több ilyet építettek. Ezzel olykor még a templom eredeti alakját, méretét is megváltoztatták, a forradalom idején zárták be a templomokat, és tiltották be a városon belül a temetéseket. A templomok mellett más épületek, kolostorok, kápolnák, rendházak szentélyei is szolgáltak temetkezési helyül. Párizsban a Jacobinus és a Cordeliers rendházakban számos koronás főt, tiszt­ségviselőt és egyetemi embert temettek el, és a Celestins-ek kolosto­rában őrzik több francia király szívét. A tömegek, a szegények temetkezési helye jobbára a templomtól, városközponttól messze volt. A síremlék, sírfelirat a hely megjelölését és a figyelem felkeltését szolgálta. A katolikusoknál emellett a halottért mondandó imára is felszólított.

Párizsban a XVI. században semmi nem ingatta meg a katolikus ceremóniák szokásait, itt megvolt a folytonosság. 1614-ben ugyan egyszerűsítettek rajtuk, de továbbra is voltak emlék- és közbenjárásért tartott misék, termé­szetesen adományokért. A papok alig tudták beosztani az évenként, havon­ként, hetenként megtartandó misék dátumait.

A katolikusoknál a temetéshez hozzátartoztak a fények. A szegényeknek legfeljebb 6 gyertyát égettek, a szerzetesek temetési szertartásán akár 70 szál is világított. Richelieu bíboros temetésén 1642-ben állítólag több mint kétezer gyertya és fáklya égett. Emellett a drapériák, s a ravatal is hozzájárult az ünnepélyes­séghez. A gazdagok temetése alkalmából az egész templomot feketébe vonták, a szegényeknél csak a ravatalt.


A kerület legnagyobb temetője Cimetiére de Montmartre egy forgalmas út alatt, egy régi kőfejtőben terül el.  A forradalom alatt ezekben az elhagyott kőbányákban temették el a lázadókat. 1789-ben vásárolták meg e földterületet, s 1879 óta változatlan állapotban látható, s az 1888-ban épült acél híd osztja két részre. Itt pihen pl: Berlioz, Delibes Offenbach, Heine, Zola...

Marché aux puces de Saint-Ouen: 7 hektáros területen működik Párizs leghíresebb, és a világ legnagyobb bolhapiaca. Hivatalosan 1885-ben nyílt meg, de több száz éves hagyományai vannak. Több piacépület, és szabadtéri piacok összességének kell elképzelni. A 14 piac olyan, mint a városon belüli kis faluk, A régiségeken kívül ruhák, Afrikából származó érdekességek, háztartási eszközök, és minden kapható, ami egy bolhapiacon "szokás", a több száz éves áruktól a vadonatújakig. Természetesen alkudozásra is lehetőség van, erre hétfőn van a legnagyobb esély.

Sajnos ezt a piacot nem láttuk, mert minden zárva volt kedd lévén, így kárpótlásként egy török étterembe ettünk, ittunk, majd "levezetésként" még sétáltunk egy kicsit a vonat indulásáig gondolom mondanom sem kell, hogy egy kis finom bor is növelte a hátizsák súlyát.

 

forrás: http://utazas-nyaralas.info/parizs/les-puces-paris.jpg

http://utazas-nyaralas.info/parizs/vasarlas-parizs.html

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:K2aaASOBLKoJ:www.c3.hu/~klio/klio071/klio098.htm+P%C3%A1rizs+temetkez%C3%A9si+szok%C3%A1sok&cd=5&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&lr=lang_hu

http://www.yachtlap.hu/magazin/bemutato/moulin_rouge.20100221

A bejegyzés trackback címe:

https://doremikeptara.blog.hu/api/trackback/id/tr618229314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

14927 2010.09.21. 20:08:14

Olyan jó "párhuzamosan" olvasni Benneteket. :))

34417 2010.09.21. 20:36:36

hónap dél tájban jelenik meg az enyimé:-) mostanában kezdek rájönni, hogy doremi felkészültsége messze alaposabb, mint az enyém. nodehát én a carpe diem szerint élek, ő meg belát a kulisszák mögé:-)

14927 2010.09.21. 21:30:10

Rasid Nalátod így lesz a két félből egy egész :))

70798 2010.09.21. 22:10:45

jó nagyot sétáltatok:))

13709 2010.09.22. 20:14:10

szia Doremi :) néhány hét szünet (nyaralás) után egyik kellemes post éri a másikat (nemrég olvastam Toszmegosztist - élvezettel -most a tiédet) igazán örömmel tölt el. Szép utatok volt....Párizs...ah...én nem jártam ott (persze mit lehet tudni, még nincs veszve semmi-örök optimista vagyok - tán eljutok a fény városába)... A temetőket szívesen látogatom én is ahol megfordulok.. A Moulin Rouge-ról csak olvastam - sokat- moziztam - szintén - szóval most örömmel fedeztem fel a te élménybeszámolódban is...Lautrec kedvencem.... A bolhapiac igazán szenzációs lehet... Doremi gratulálok :))

13066 2010.09.22. 21:38:25

Sziasztok jó Veletek megosztani ezt a sok szépet amit láttam, szóval csak győzzétek olvasni, mi bírtuk lábilag :)))

194385 2011.03.14. 19:50:50

Kedves doremi! Köszönöm a kedves fogadtatást. Élvezettel olvastam a beszámolódat. Bepillanthattam egy olyan világba, ahol még nem jártam. Az élmények teszik az embert egyre többé. Még sok ilyet kívánok!

194385 2011.03.14. 19:53:59

Kedves doremi! Köszönöm a kedves fogadtatást. Élvezettel olvastam a beszámolódat. Bepillanthattam egy olyan világba, ahol még nem jártam. Az élmények teszik az embert egyre többé. Még sok ilyet kívánok!
süti beállítások módosítása